7 személyes autók: a lízingcégek felkészültek a rohamra

7 személyes autók: a lízingcégek felkészültek a rohamra

Extra keresletet hoz a fokozatosan bővülő magyar újautó-piacra és a lízingcégeknek a nagycsaládosok számára júliustól elérhető autónként maximum 2,5 millió forintos állami támogatás – közölte a Magyar Lízingszövetség. A kedvezmény elősegítheti, hogy csökkenjen a teljes magyarországi autóflotta 14 évet meghaladó átlagéletkora. Fontos, hogy az állami támogatás önerőként beszámítható az új autó árába, ugyanakkor a Lízingszövetség felhívja a figyelmet arra, hogy ezeknél az ügyleteknél is hitelképesnek kell lenniük a vásárlóknak a finanszírozáshoz. A lízingcégek felkészültek a várhatóan megnövekedő finanszírozási igények kielégítésére.

Július 1. a magyarországi újautó-piacon is fontos dátum, ugyanis a legalább három gyermeket nevelő – az előírt feltételeket teljesítő – családok új vagy korábban bemutatóautóként használt, legfeljebb 1 éves és maximum 2000 kilométert futott legalább hétüléses személyautó vásárlására a vételár felét, de maximum 2,5 millió forint állami támogatást kaphatnak.

Lökést kap az 5 százalékkal bővülő piac

Ez új korszakot jelent a hazai autópiacon, mert hasonló nagyságrendű autós támogatásra Magyarországon korábban nem volt példa. Másrészt a kedvezmény extra keresletet hozhat az év első hat hónapjában közel 5 százalékkal bővülő újautó-piacon, ami 74 543 darabos eladást jelentett. Az autófinanszírozásban kulcsszerepet vállaló lízingcégeknél is plusz keresletet eredményezhet a támogatás bevezetése – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Magyarországon évente a háztartások mintegy 2 százaléka vásárol új gépjárművet. 175 ezer nagycsaládos háztartás él Magyarországon, akik jogosultak a támogatás igénybevételére. A Lízingszövetség arra számít, hogy a támogatás jelentős összege miatt a nagycsaládosok körében jelentősen megnő az autóvásárlási kedv, így könnyen elképzelhető, hogy a több, mint 3 évig elérhető támogatási program ideje alatt akár 10 százalékot meghaladó hányaduk dönt vásárlás mellett – emelte ki Tóth Zoltán. 

Ebben az esetben csaknem 18 ezer autóról beszélünk, amelynek akár 35-40 százaléka is lízingkonstrukció keretében kerülhet gazdájához. Mindez érzékelhető növekedést jelent a hazai gépjármű-kereskedelmi és –finanszírozási piac számára, és egyben jelentős mértékben hozzájárul a hazai gépjárműpark fiatalításához, a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez is.

A hazai autópark átlagéletkora 14 év – idézi fel a főtitkár. 14 évvel ezelőtt a legtöbb károsanyag kibocsátási norma a mai értékek tízszerese volt, így ezért is kifejezetten üdvözlendő a támogatási program.

Feltételek, önerő, hitelképesség 

Tóth Zoltán, a szervezet főtitkára kiemelte: az állami támogatás (főszabályként) vissza nem térítendő és a személygépkocsi-vásárlásnál elvileg önerőként is felhasználható, a teljes vételár kiegyenlítését kedvező zárt végű pénzügyi lízingkonstrukciókkal finanszírozhatják az érintettek.

Fontos azonban, hogy a hétüléses új autó vásárlását tervező nagycsaládosoknak teljesíteniük kell a jogszabályok és a lízingcégek által előírt hitelképességi feltételeket, így például a minimális saját erőre és a jövedelemarányos hiteltörlesztési mutatóra vonatkozó előírásokat is – tette hozzá a szakember.

A lízingszerződést csak a támogatásra jogosultságot megállapító határozat véglegessé válása után lehet megkötni, de érdemes akár már a kérelem benyújtása előtt is tájékozódni a programnak megfelelő modellekről, azok árairól, ha finanszírozást szeretnénk igénybe venni, akkor annak feltételeiről, kondícióiról, és előzetes kalkulációt végezni. Egy autó beszerzése még egy ilyen jelentős állami támogatás mellett is komoly pénzügyi döntés, amit körültekintően kell meghozni.

A törlesztőrészlet mellett figyelembe kell venni a gépjármű fenntartási költségeit, így például a megkötni javasolt casco biztosítás díját is a háztartás teherbíró képessége megállapításakor. A támogatást a Magyar Államkincstár az adott autókereskedőnek fizeti ki, így a nagycsaládosoknak azt nem kell megelőlegezniük. 

Az állami támogatással megvásárolt hétüléses új autó három éven belül csak akkor értékesíthető, ha a támogatás időarányos részét az állam javára visszafizetik; ez lényeges feltétele a kedvezmény igénybevételének. Ugyanez a következménye annak is, ha a lízingszerződés nemfizetés miatt felmondásra kerül.

Fotó: Pixabay

Biztosítók