2019-es nyári adótörvény-változások: Vállalkozások adózása

2019-es nyári adótörvény-változások: Vállalkozások adózása

A 2019-es nyári adótörvény-változások között szereplő vállalatokat érintő társasági adó, helyi iparűzési adó és kisvállalati adó változásokat gyűjtöttük össze. Kérdéses esetekben, illetve az adókedvezmények legoptimálisabb felhasználása érdekében forduljon hozzánk bizalommal!

Csoportos adóalanyiság

Sok helyen pontosították a csoportos adóalanyiságra vonatkozó szabályokat a könnyebb érthetőség és gyakorlati alkalmazhatóság érdekében. A meglévő csoporttagokra vonatkozó eljárási szabályok is változnak.

Ezután csak az érintett csoporttag tagságának megszüntetését vonja maga után az, ha a csoport egy tagja nem vagy nem teljes körűen teljesíti a törvényi feltételeket. A szabály a kihirdetést követő 31. napon, azaz 2019. augusztus 23-án lép hatályba.

Vagyonkezelő alapítvány

Megalkották a vagyonkezelői alapítvány fogalmát, amely egy új  társasági adóalany típusként jelenik meg.

Fejlesztési adókedvezmény feltételeinek könnyítése

A kis- és középvállalkozások számára kedvező irányba módosulnak a fejlesztési adókedvezmény igénybevételéhez szükséges beruházási értékhatárok, melyek 3 év alatt folyamatosan csökkennek.
 

tablazat.JPG


Továbbá azoknál a 2020. január 1-től bejelentett beruházásoknál, ahol eddig feltétel volt a létszám növekedése, már csak annak fenntartását kell teljesíteni.

A társasági adó feltöltési kötelezettségének eltörlése

A 2019-ben már nem kell feltölteni a társasági adót december 20-áig.
 
A 2019. július 24-én hatályba lépő rendelkezés szerint a havi előleg fizetésre kötelezetteknek a decemberi előleget december 20-ig, a negyedéves előleg fizetésre kötelezetteknek a következő év január 20-ig kell megfizetni.

Hatályát veszti Art 2. sz. melléklet I. B. 2. pont 2.3. alpont

ATAD szabályok implementálása – tőkekivonás

Bevezetik a tőkekivonás EU-s irányelvek szerinti adóztatását (az úgy nevezett „exit tax-ot”) azokban az estekben, amikor a vállalkozás irányításának helyváltoztatása miatt az adóztatási jog külföldre kerül.

ATAD szabályok implementálása – hibrid struktúrák

Kapcsolt vállalkozások nem érvényesíthetnek az adóalapnál költség-, ráfordítás-, adózás előtti eredmény-csökkentést, ha ez úgy jön létre, hogy a kapcsolt vállalkozások különböző államokban működnek, amelyek ugyanazt a tényállást eltérően minősítik, és ebből eredően a vállalkozás sehol sem fizetne adót. 

Feltöltési kötelezettség

Sajnos a társasági adóval ellentétben a helyi iparűzési adó év végi feltöltésének kötelezettsége fennmarad azoknál a társaságoknál, ahol az árbevétel az előző adóévben meghaladta a 100 millió forintot.

 Sportvállalkozások adóbevallása

A sportvállalkozásoknak 2020. január 2-től HIPA bevallásukat a NAV-hoz kell benyújtaniuk a helyi önkormányzat helyett.

HIPA-telephely bejelentése a NAV-hoz

Szintén 2020. január 1-től a HIPA-alany bejelentheti (csak lehetőség, és nem kötelezettség) a NAV-hoz a HIPA-telephelyeit, illetve a HIPA-ügyben eljárni jogosult állandó meghatalmazottját.

Adóalanyiság feltételei

A KIVA szerinti adózás választásának feltételi szigorodnak 2019. augusztus 23-tól. Ha az adóévet megelőző adóévben az adóalany ellenőrzött külföldi társasággal rendelkezett, nem választhatja ezt az adónemet. Kizárják továbbá a választás lehetőségéből azokat a cégeket, amelyek „várható finanszírozási költségei” a társasági adós időszakban nem érik el a jogszabályban meghatározott küszöbértéket.

Kettős adóztatás elkerülése

2020. január 1-től a kettős adóztatás elkerülése érdekében a kisadózó vállalkozás adóalapját csökkenti a külföldi telephelyének betudható jövedelem külföldön megfizetett adóval csökkentett része.

Adómérték

2020. január 1-től a KIVA mértéke 12%-os lesz.

Fotó: Pixabay

Biztosítók