10 éves rekord dőlt meg a hiteleknél

10 éves rekord dőlt meg a hiteleknél

Erősen indult az év a lakáshitelek és személyi kölcsönök piacán, az új folyósítások összege megközelítette a 100 milliárd forintot, azaz egy munkanapra több mint 4 milliárd forint hitel jutott.

Nagyon lendületesen indult az év a lakossági hitelpiacon, amely már tavaly is dinamikusan bővült - áll az ingatlan.com pénzpiaci üzletágához tartozó money.hu hivatalos jegybanki adatokon alapuló összefoglalójában. A bankok összesen 95,85 milliárd forint értékben nyújtottak új személyi kölcsönöket és lakáshiteleket januárban, ez 14 százalékos éves emelkedésnek felel meg. Egyúttal azt is jelenti, hogy januárban egy-egy munkanapra vetítve átlagosan összesen több mint 4 milliárd forintért adtak személyi kölcsönöket és lakáshiteleket a bankok. 

Az új lakáshitelek összege januárban megközelítette a 62 milliárd forintot, ez 9 százalékkal haladja meg a 2018 januári szintet. Az új személyi kölcsönök 34 milliárd forintos meghaladó januári összege pedig 25 százalékos többletet jelent. A személyi kölcsönöknél és a lakáshiteleknél is az elmúlt 10 év legmagasabb eredménye a januári összeg. Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője elmondta: “A lakossági hiteligényt jellemzi, hogy már eleve magas volt a viszonyítási alap, hiszen 2018 januárjában az előző évhez képest a személyi kölcsönöknél 81 százalékos volt éves növekedés, a lakáshiteleknél pedig 35 százalékkal nőtt az összeg”.

Kispadra kerültek a változó kamatozású lakáshitelek
Januárban szinte eltűntek a legrizikósabb, változó kamatozású konstrukciók a piacról. Mindössze 2,7 milliárd forint értékben folyósítottak ilyet, ami a teljes januári lakáshitel-kihelyezés mindössze 4 százaléka. A money.hu szakértője két dolgot emelt ki ezzel kapcsolatban: „Egyrészt célba ért a tavaly októberi jegybanki szigorítás, ami a fix kamatozású hitelek irányába terelte a lakosságot, másrészt a lakáshitel-igénylők is tisztában vannak azzal, hogy a változó kamatozású konstrukcióknál az esetleges kamatemelkedés növelheti a kiadásokat.” 

A lakáshitelek és a személyi kölcsönök iránti kereslet fokozott maradhat az idén a money.hu szakértője szerint. A lakáshiteleknél a Családi Otthonteremtési Kedvezmény bővítése hozhat újabb lendületet, a lakossági fogyasztás bővülése pedig a személyi kölcsönöket segítheti. Trencsán Erika szerint az utóbbiak piacát alapjaiban rendezheti át a kormány babaváró hitelprogramja, ami 10 millió forintos szabadfelhasználású hitellehetőséget jelent az érintetteknek és akár kamatmentes is lehet.

Fotó: Pexels

Biztosítók